Teilen
Deel dit produkt
Kundenmeinung hinzufügen
Review Faugeres Rouge 'Les Novices' 2017

Faugeres Rouge 'Les Novices' 2017

€12,95
auf lager
Fruchtig mit Struktur
.
  • Laden
    kaufen pro Flasche moeglich
  • Auftragen in NL nachste Tage, Deutschland, Belgien 2,3 Tagen
    Bestellen vor 12:00
  • Brauchen Sie Hilfe?
    Ruf an! wir sprechen Deutsch
  • Zahlen?
    Sicher mit Ideal oder Paypal
Beschreibung
Rebsorte Carignan, Grenache en Cinsault
Dazu passt: Vederwild, rotes Fleisch, Lamm en ook Huhn
Erntejahr 2017
Region Languedoc
Ursprungsbezeichnung A.O.C. Faugieres
Land Frankreich
Anbau organisch

 

Op de Site van Hubrecht Duijker (vondst juli 2017)

Rond de in 1139 gestichte Abbaye Sylva Plana ligt een 54 hectare tellende wijngaard die geheel organisch wordt bewerkt door Nicolas Bouchard en diens kompaan Cedric Guy. De plek? Da’s het hart van Faugères, een zonovergoten, veel leisteengronden (rechts) bevattende streek in de Languedoc. Kenmerkend voor de daar vervaardigde rode wijnen is dat ze vrijwel altijd uit diverse druivenrassen werden gecomponeerd. Zo ook de Abbaye Sylva Plana Les Novices 2016. Waarvan de grenache traditioneel werd vergist, maar de carignan en cinsault via koolzuurweking, dus à la Beaujolais. Vandaar het gulle fruit (zwart, rood, bes) in de vlezige, heel licht kruidige, hints van katjesdrop en laurier biedende smaak. Deze puur-plezierwijn heeft een richtprijs van €12,95

De Grote Hamersma

In Faugères laat men zich erop voorstaan dat op deze plek in de Languedoc sprake is van een van Europa’s oudste ‘terroir’-bodems. Het ruwe, heuvelachtige terrein dat de wijngaarden tot hun beschikking hebben, is te danken aan een bergketen (formaatje Himalaya), die 300 miljoen jaar geleden dwars door Europa liep. Hier was destijds sprake van schuivende platen waardoor de bodem in elkaar werd geperst, met diverse lagen hard gesteente (leisteen) tot gevolg. Deze zogeheten schist vormt een felbegeerde ondergrond voor ambitieuze wijnmakers. Zoals die van Abbaye, die bijna vanzelfsprekend ook volstrekt organisch werkt. En dat kan niet anders dan een flinke kerel zijn. Eentje die met kunstmestvrije aarde aan zijn knuisten een koe gaat helpen kalveren. Eerst nog even door een sloot waadt om een paard eruit te trekken. En en passant een niet startende tractor (biobrandstof leidt nog weleens tot kuren) aanduwt. Vorig jaar de iets kostbaarder La Closeraie beoordeeld, een Faugères die stond als een bioboerenhoeve. Thans een noviteit: Les Novices, de beginnelingen, de groentjes, de melkmuiltjes. Gewoonlijk zijn dat types die je als ongelooflijk ouderejaarse lullo’s kon vernederen, een dwarslaesie mocht bezorgen dan wel mocht onderkotsen, wat vervolgens dan door de voorzitter van je sociëteit als ‘onwijs geestig’ werd afgedaan. Maar aan deze eerstejaars zouden ze een harde dobber hebben. Pezige novices. Strak en gespierd rood fruit. Peper in de vuisten. Fikse strengen tannines op de biceps. En een stevige handdruk.