Menu
0
Gratis bezorging vanaf €50
Bestellen per fles mogelijk
Gratis bezorging bij 6 flessen
500+ wijnen in top segment

Jean Faux

Jean Faux La Dame de Chateau 2015
Jean Faux

La Dame de Chateau 2015

La Dame 2015, de tweede wijn van het landgoed, is fantastisch. Een uitbarsting v..
€19,95
Jean Faux Sainte Radegonde Blanc 2016
Jean Faux

Sainte Radegonde Blanc 2016

Deze Sainte Radegonde Blanc is zeer elegant in de neus met wat mineraliteit en h..
€29,95
Jean Faux Sainte Radegonde Rouge 2015
Jean Faux

Sainte Radegonde Rouge 2015

In zijn eerste volle jaar in biodynamie sloeg wijnmaker Pascal Colotte de spijke..
€29,95
Jean Faux Les Pins Francs Blanc 2017
Jean Faux

Les Pins Francs Blanc 2017

Deze Bordeaux Blanc van Château Jean Faux opent zich met een aromatische uitdru..
€22,95

In de wereld van Biologische wijnen kom je allerlei typen tegen, van haast wereldvreemde mensen à la Catweazle, die troebele haast ondrinkbare wijnen maken, tot super scherpe, internationaal denkende vakmensen die schandalig mooie wijnen produceren. Tot de laatste categorie behoort Pascal Collotte, mede oprichter van het vermaarde wijnvaten bedrijf Saury met een jaarproductie van 40.000 eiken fusten. In 2002 kocht hij een verlopen domein in de omgeving van St. Emilion, in het gehucht Sainte Radegonde om precies te zijn. Hij ging voortvarend aan het werk, vanaf de eerste dag biologisch, en bracht wijngaard en kelder weer geheel op orde. In 2010 nam hij afscheid van zijn vatenbedrijf om zich geheel toe te gaan leggen op de productie van wijn. Het domein telt 12 hectaren wijngaard waarvan er 6 op een plateau zijn gelegen, de rest op de prachtige groen, glooiende hellingen. Ongeveer 11 hectaren zijn beplant met de rode varieteiten merlot (80%) en cabernet franc (20%). De resterende 1 ½ hectare is beplant met witte druiven, 80% sauvignon blanc en 20% semillon. De eerste witte wijn zal in 2012 worden gemaakt. Bij het proeven van de wijnen van Château Jean Faux valt de grote (smaak)concentratie op. Dit wordt bereikt tijdens en na de gisting, door het druivensap onder uit de gistingskuip of tank over de bovendrijvende druivenmassa heen te pompen. Deze ‘ remontage’ wordt tot drie maal daags uitgevoerd. In sommige jaren worden de drijvende druivenschillen handmatig omlaag gedrukt in het sap, pigeage heet deze techniek. Omdat dit nimmer automatisch gebeurt, maar uiterst zacht en handmatig, ontstaat een wijn met grote concentratie, maar ook met prachtig in de wijn opgenomen tannines. Een mond vol wijn maar zonder de ‘ harde randjes’ . Hij gebruikt ook een nieuwe uitvoering van een eeuwen oude, vertikale druivenpers. Deze wordt zeer ‘ zacht’ afgesteld, “wij hebben hier geen haast” vertelt Pascal. In beide wijnen, is een duidelijke hout toon merkbaar, maar nimmer is het storend. Ieder jaar wordt 40 tot 50% vernieuwd. Hij gebruikt vaten waarvan de houtdikte 22 mm is en de ‘ toasting’ is medium tot medium plus. Vatrijping vindt plaats in de gekoelde vatenkelder waar het dag en nacht maximaal 16 graden Celsius is. Vaten worden in het begin wekelijks bijgevuld omdat een nieuw vat maar liefst 6 liter wijn opzuigt (!) later neemt die dorst af en kan er twee wekelijks worden bijgetapt. Een tot de rand toe vol vat vraagt ook om minder (beschermende) SO2, en dat past geheel in de gedachtengang van deze vakman. De minder zwavel de beter. Jean Faux is in vergelijking met veel andere Bordeaux Châteaux een ‘ kleintje’ met een opbrengst van circa 60.000 flessen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €45,00 en de verzending is gratis

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €30
Wijnmakers
Land
Productiemethode